[...] możliwa jest wyłącznie przy dobrej kondycji psychofizycznej (fizjologicznej i anatomicznej). Niezbędna jest dostateczna podaż substancji regulujących (biopierwiastki, witaminy), energetycznych i budulcowych. Trening zwiększa szybkość i efektywność czynności ruchowych. Wytrzymałość to cecha fizjologiczna charakteryzująca zdolność [...]
[...] obniżając tym samym odporność. Odpoczynek na świeżym powietrzu – pozwala na absorbowanie przez skórę promieni słonecznych niezbędnych do utrzymania na prawidłowym poziomie witaminy D, która gra kluczową rolę w kwestii odporności organizmu. Jeśli istnieje taka możliwość wskazane na regenerację jest również korzystanie z sauny, masaży i innych [...]
[...] podstawowych składników odżywczych: białek ,węglowodanów oraz tłuszczy, zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Należy uwzględniać makro i mikroelementy oraz witaminy- których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Wszystko sprowadza się do jednego : to właśnie w dużej mierze pokarm decyduje o naszym zdrowiu, wyglądzie i samopoczuciu [...]
[...] takich jak ACTH, androgeny, hormonalne leki antykoncepcyjne, leki przeciwpadaczkowe, tuberkulostatyki, brom, jod, sole litu, barbiturany, tetracyklina, cyklosporyna A, witaminy B1, B6, B12 i przede wszystkim kortykosteroidy. Trądzik kosmetyczny jest związany ze stosowaniem kosmetyków z lanoliną, wazeliną, olejami roślinnymi itp. Wykwity [...]
[...] 80-100% dobowego zapotrzebowania na witaminę D3 pochodzi z biosyntezy w skórze, a tylko w niewielkim stopniu wspomagane jest przez źródła pokarmowe. Ale ilość wytwarzanej witaminy D u ludzi podlega wahaniom sezonowym i zazwyczaj spada im dalej na północ lub południe teren jest położony. W strefie klimatu umiarkowanego ilość światła słonecznego [...]
[...] elementem czynnika tolerancji glukozy; tauryna: ma podobnie jak chrom, poprawiać działanie insuliny, poza tym zwiększa uwodnienie komórek (patrz niżej); witamina E: niedobór witaminy E ma wpływać niekorzystnie na wchłanianie kreatyny do komórek mięśniowych; witamina A: naukowcy odkryli niedawno, że witamina A pomaga w wykorzystaniu glukozy. W ten [...]
[...] stosuje się według określonych schematów, w dawkach nieco innych niż w zakażeniach bakteryjnych, zwykle przez wiele tygodni, a nawet miesięcy. Dodatkowo należy podawać witaminy działające przeciwłojotokowo: PP, B2, C. W przypadku przyjmowania gotowych zestawów wielowitaminowych należy unikać tych, które zawierają witaminę B12, gdyż ona sama [...]
[...] 1 kubek to 1½ szklanki (300ml). Sos jogurtowy to majonez wymieszany z jogurtem naturalnym w proporcji 50/50. Pieczywo należy smarować cienko masłem ze względu na zawarte witaminy i skł. mineralne. 17. Raz w miesiącu w porze obiadu - 3/4 średniej (inaczej porcja wielkości talerza dużego obiadowego) pizzy na cienkim cieście z dowolnymi [...]
[...] Ostatnio zainteresowała mnie pewna witamina o nazwie B17 (inaczej amigdalina lub letril). Poszperałem trochę w necie i z tego, co zdążyłem się dowiedzieć, to za pomocą tej witaminy można się wyleczyć z raka! Sprzedaż tej witaminy została zakazana przez jej rzekomą toksyczność, ponieważ zawiera ona cyjanek. Jest on jednak niegroźny w takiej [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] zwłaszcza w obliczu zbliżających się wakacji. Ad24. Co do warzyw to najlepiej by było gdyby były w miarę możliwości uzupełnieniem każdego posiłku. Bądź co bądź zawierają one witaminy, składniki mineralne oraz błonnik, pozytywnie wpływają na tempo przemiany materii. Zwłaszcza przydatne są podczas diety na rzeźbę kiedy nawet spore ilości [...]
[...] elementem czynnika tolerancji glukozy; tauryna: ma podobnie jak chrom, poprawiać działanie insuliny, poza tym zwiększa uwodnienie komórek (patrz niżej); witamina E: niedobór witaminy E ma wpływać niekorzystnie na wchłanianie kreatyny do komórek mięśniowych; witamina A: naukowcy odkryli niedawno, że witamina A pomaga w wykorzystaniu glukozy. W ten [...]
[...] procesy technologiczne są prowadzone w niewłaściwych zakładach może być inaczej. Ma to znaczenie dla produktów takich, które zawierają cenne składniki dla naszego organizmu witaminy, minerały itp. PONIŻEJ STRATY W WITAMINIE C NA PRZYKŁADZIE GROSZKU PODCZAS PROCESÓW TECHNOLOGICZNYCH I OBRÓBCE Na wartość odżywczą wpływają również procesy: [...]
[...] się w środowisku kwaśnym, więc powinniśmy wyeliminować słodycze a wprowadzić owoce, warzywa w postaci najmniej przetworzonej. Ważne jest przyjmowanie produktów zawierających witaminy m.in., C, która podnosi odporność organizmu, szczególnie w okresach przeciążenia fizycznego, a także niweluje działanie wolnych rodników, jest przeciwutleniaczem. ( [...]
[...] Jest wskazany dla sportowców, gdyż porcja arbuza pomaga wydalać z organizmu szkodliwe związki gromadzące się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń. Owoc zawiera dużo witaminy C, beta - karoten, kwas foliowy i likopen, jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które chronią przed chorobami serca i nowotworami. Żelazo pomaga osobom [...]
[...] elementem czynnika tolerancji glukozy; tauryna: ma podobnie jak chrom, poprawiać działanie insuliny, poza tym zwiększa uwodnienie komórek (patrz niżej); witamina E: niedobór witaminy E ma wpływać niekorzystnie na wchłanianie kreatyny do komórek mięśniowych; witamina A: naukowcy odkryli niedawno, że witamina A pomaga w wykorzystaniu glukozy. W ten [...]
[...] cholesterolu całkowitego i cholesterolu w LDL, podwyższa poziom HDL oraz zmniejsza zdolność agregacji płytek i zawartość fibrynogenu w osoczu. Wykazano, że niedobory witaminy C są jednym z czynników sprzyjających zmianom degeneracyjnym i miażdżycowym tętnic (aterogennym). Niedobór witaminy C kojarzy się również ze wzrostem ciśnienia [...]
[...] Jak się okazuje obecność Olestry w produktach żywnościowych lub stosowanie jej w zabiegach kulinarnych może ograniczyć wchłanianie niektórych witamin, szczególnie witaminy A i E - których przyjmowanie cieszy się coraz większą popularnością. Wiele osób stosuje na co dzień także suplementację innymi witaminami, takimi jak witamina C, [...]
[...] jelita grubego i prostaty. Witaminy i minerały W wyniku nasilających się zmian przekwitaniowych, męski organizm zaczyna wykazywać zwiększone zapotrzebowanie na niektóre witaminy i składniki mineralne. W tym szczególnym dla panów okresie należy zwrócić uwagę, by w diecie znalazła się większą ilość takich składników jak witaminy grupy B, [...]